X-generacija

Danas je na Policijskoj akademiji upriličena svečanost povodom završetka školovanja i dodjele diploma X generaciji polaznika koji su se školovali prema “Obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka”.

Tom prilikom uručene su 47 diploma i tri nagrade za polaznike koji su tokom školovanja na Policijskoj akademiji postigli najbolje rezultate.

Prisutnima se obratio direktor Policijske akademije, Boban Šaranović. Ističući mnogobrojne izazove koji neizostavno prate policijski poziv on se obratio akademcima i akademkama: „Postavite sebi dva jednostavna pitanja: “Ako ne mi, ko?, ako ne sad, kad?“ S obzirom da znam o kakvim ljudima se radi, siguran sam da ćete se u teškom trenicuma biti jaki, da nećete tražiti izgovore i opravdanja i da ćete raditi ono što je ispravno i u korist građana Crne Gore. Pred vama su veliki izazovi i još veća očekivanja, ali ne sumnjam da ćete opravdati zvanje koje ste stekli na Akademiji“.

V.d. direktora Uprave policije, Vesko Damjanović, u svom obraćanju, podsjetio je polaznike na značaj njihovog budućeg poziva: „Svjesni smo činjenice da smo izabrali zahtjevnu profesiju i zanat, časni poziv koji zahtijeva mnogo žrtvovanja i odricanja. Onima koji se u profesiji nisu snašli i ne prihvataju zahtjevne standarde su otvorena vrata za neko drugo zanimanje. Očekujem da vi nemate takvih dilema. Uniforma, koju ćete vjerujem časno nositi, treba da vas svakodnevno podsjeća na važnost uloge koju ćete imati u zaštiti građana i njihove imovine, države i njenog poretka  i sveukupne bezbjednosne situacije”.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, polaznicima se obratio sljedećim riječima: „...mladi ljudi, svršeni polaznici Akademije, morate stalno imati u vidu da je sve što sam upravo naveo velika čast. Da je uniforma privilegija koja ne govori samo da ste se školovali za ovaj poziv, već nosi poruku. Poruku da ste branioci vrijednosti jednog društva na najdirektniji način. Da nijeste tu da biste demonstrirali silu, već profesionalizam, saosjećanje, hrabrost, pravdoljubivost i dobar karakter“.

Prisutnima se obratio i zahvalio najbolji polaznik Đuro Bojić. On se zahvalio profesorima, porodici i prijateljima i tom prilikom kazao: „Neobično topla jesen nagovještavala je jednu dobru generaciju. Od početka smo bili odlučni i nikakvi problemi nas nisu uspjeli pokolebati na putu ka vrhuncu našeg obrazovanja u ovoj ustanovi. Znali smo da se samo preko trnja moze doći do zvijezda i evo nas tu. Imam cast da danas govorim u ime svih mojih kolega i koleginica iz X generacije i kao takav imam posebnu odgovornost da se zahvalim svima koji su tu zahvalnost  zasluzili”.

Povodom završetka školovanja polaznika X generacije upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program.

Svečanosti su pored Ministra prosvjete, v.d. direktora Uprave policije, prisustvovali predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, savjetnik premijera, Salko Luboder, predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović i brojni uvaženi partneri i prijatelji Policijske akademije.