Prvog februara 2019. je završen prvi od tri modula obuke za prvu grupu polaznika u sklopu EURoL II projekata EU za podršku vladavini prava u Crnoj Gori, koji se sprovodi u saradnji sa Policijskom akademijom i Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Tema petodnevnog seminara su bile finansijske istrage i oduzeta imovina stečena nelegalnim putem. Prisustvovalo je 20 učesnika iz različitih institucija, uključujući Upravu policije, Upravu Carina, Agenciju za borbu protiv korupcije i pranja novca, sudstva i državnog tužilaštva.

Sljedeći moduli će se održati u naredna dva mjeseca i kasnije se nastaviti na naprednim seminarom u Italiji u julu ove godine Na otvaranju seminara učesnicima su se, osim predstavnika EURoL II projekta, direktora Policijske akademije, šefa kancelarije INTERPOL-a u Upravi policije i predsjednice Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, obratili i predstavnica Delegacije EU, kao i ambasador Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli.

Važno je napomenuti da je obuka osmišljena u saradnji sa međunarodnim ekspertima iz Guarda di Finanza, Italija i da su za potrebe ove obuke angažovana tri italijanska i jedan crnogorski stručnjak. Sljedeći trening planiran je za period od 25. februara do 1. marta.