Danas je Policijska akademija bila domaćin novom menadžeru programa ICITAP pri Američkoj ambasadi, gospodinu Stevenu Monacu i saradnicima. Gospodin Monaco je razgovarao sa direktorom Akademije, gospodinom Bobanom Šaranovićem o daljoj saradnji Akademije sa Američkom ambasadom, kroz program ICITAP. Na početku sastanka direktor Šaranović je poželio dobrodošlicu prisutnima, a zatim je kratko predstavio Policijsku akademiju, istorijat, kapacitete i planove za budući razvoj, sa posebnim akcentom na dobru saradnju sa kancelarijom ICITAP-a, koja datira od samih početaka ove ustanove. Direktor Akademije govorio je o izuzetnim kapacitetima ustanove na čijem je čelu, te o planovima centralizacije obrazovnog programa za sektor bezbjednosti.

icitap donacija

Gospodin Monaco se zahvalio na gostoprimstvu ukratko objašnjavajući svoju misiju na funkciji na kojoj se nalazi. Poseban akcenat stavljen je na sistematizovane obuke na temu organizovanog kriminala i transnacionalnog organizovanog kriminala, zajedničke istražne timove, krijumčarenje ljudima i slične obuke. Imajući u vidu trenutnu situaciju pandemije COVID-19, on je pokazao posebno interesovanje za učešće crnogorske policije na vebinarima koje organizuje CEPOL, kao i e-platformu Policijske akademije.

Nakon sastanka direktor Šaranović i gospodin Monaco potpisali su ugovor o donaciji računarske opreme u vrijednosti od 9,700.00 eura, a zatim su se gosti upoznali sa infrastrukturnim kapacitetima Akademije- poligonom za praktičnu obuku, sportskom salom i streljanom.