Izbori 2020

Obnovljen sporazum sa Evropskim policijskim koledžom

21.10.2021 12:27

Poznato je da je Policijska akademija jedinstvena u Crnoj Gori kada je u pitanju obrazovanje bezbjednosnih službi. Svjesni izazova koji se konstantno postavljaju pred policijsku profesiju, ne prestajemo da unapređujemo postojeće obrazovne programe razmjenjujući regionalna i međunarodna iskustva.
Naše partnerstvo sa Evropskim policijskim koledžom, CEPOL-om, datira od 2011.godine. Od tog datuma značajan broj nastavnika Policijske akademije, policijskih službenika, službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaca i sudija, učestvovao je u obukama i aktivnostima koje je realizovao CEPOL. Ove obuke se realizuju on-site i onlajn, a posebno važno mjesto u navedenim aktivnostima zauzima sadržajan program razmjene koji počinje svake godine u martu mjesecu. Platforma CEPOL-a je bez pretjerivanja jedna od najboljih, ako ne i najbolja u Evropi kada govorimo o obukama za bezbjednosni sektor.
Vršilac dužnosti direktora Policijske akademije, Svetomir Knežević, u kratkom govoru osvrnuo se na značaj pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji i benefite koje će Policijska akademija imati kada se to desi, kao i na potrebu realizacije novih projekata kada je naša ustanova u pitanju i pomoć koja nam je u tom smislu neophodna od naših evropskih partnera. Izvršni direktor CEPOL-a, Detlef Schroeder, kazao je da će CEPOL ponuditi sve raspoložive resurse Akademiji, a ukoliko za nekim specifičnim obukama postoji posebna potreba, da budemo slobodni da zatražimo njihovu realizaciju. Oni su danas potpisali novi sporazum, u nadi da će saradnja između CEPOL-a i Akademije, a samim tim i razmjena iskustava među policijskim službenicima iz Crne Gore, regiona i Evropske Unije, u godinama koje dolaze biti intenzivnija i sadržajnija.
Delegaciju CEPOL-a činili su izvršni direktor Detlef Schroder i rukovodilac Jedinice za međunarodnu saradnju, Alexandru Niculiță. Dok su goste pored v.d. direktora Svetomira Kneževića dočekali rukovoditeljka Odjeljenja za međunarodnu saradnju i saradnju sa korisnicima usluga i nacionalna kontakt tačka za CEPOL za Crnu Goru, Jelena Tomić, nastavnica engleskog jezika, Snežana Kadović i nastavnik naoružanja, Pavle Vratnica.